30 Nisan 2018 Pazartesi

EMEKLİ MAAŞINA BEŞLİ İYİLEŞTİRME (30 Nisan 2018-Pazartesi STAR ve MİLLİYET) EMEKLİ: "Umur-u Devletle iştigal edip, 'emekliye verdikleri sözü tutmayanlar, vaadlerini yerine getirmeyenler ve/veya adaletin tecellisine engel olanlar' apaçık insanlık düşmanı, yalancı, suiistimalci-sahtekâr ve talancıdırlar"

NE KADAR CİDDİ!.. İNANSAK MI ACABA?... 
MEDYA: "Emekli maaşına 5'li iyileştirme!.."

© Star haber & Milliyet.İnternet-30 Nisan 2018-Pazartesi
Milyonlarca emeklinin beklediği son dakika zam haberi geldi. Günlerdir yüzde 4 ila 5 arasında olması beklenen emekli zammında yeni gelişme yaşandı. Emekliye 5'li iyileştirme zammı gündemde. 5'li iyileştirme şartlarına göre emekliye gelecek…

Milyonlarca emeklinin beklediği son dakika zam haberi geldi. Günlerdir yüzde 4 ila 5 arasında olması beklenen emekli zammında yeni gelişme yaşandı. Emekliye 5'li iyileştirme zammı gündemde. 5'li iyileştirme şartlarına göre emekliye gelecek maaş oranı yüzde 8-9 oranlarını bulabilir.

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği emekli zamlarında müjdeli haber geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyona bağlı olarak, memur emeklileri ise toplu sözleşmeye göre zam alacaklar. Emeklilerin temmuz zammıyla birlikte 5'li iyileştirme konusu da gündeme geldi. Bu iyileştirme ile gelir farklılıkları arasındaki uçurumun azaltılması planlanıyor. İşte 5'li iyileştirme başlıkları:

EK ÖDEME ARTIŞI
Milyonlarca emekli her ay maaşlarının yüzde 4 ila 5 arasında bir ek iyileştirme alıyor. Bu ek iyileştirmelerde artış yapılması gündemde. Ek ödemelerde sağlanan oranın düşük kaldığı belirtilerek bu oranın yüzde 8-9'lara yükselmesi gerekiyordu. Bu oranların gerçekleşmesi doğrultusunda emekliye ödenen ek ödeme artışlarında ciddi bir yükselme bekleniyor. Örnek vermek gerekirse;Maaşı bin 500 lira olan emekli 60 lira ek ödeme alırken oranın yüzde 9'a çıkması durumunda verilen tutar 135 liraya yükselecek.

İKRAMİYE
Memur konfederasyonlarının aldığı karar doğrultusunda, toplu sözleşmeye bağlı olarak memur emeklilerin Kurban ve Ramazan bayramında ikramiye ödenmesi gerektiğini toplu sözleşme masasına taşındı. Bu konuda karar merakla bekleniyor. İkramiyenin hayata geçirilmesi halinde promosyonda olduğu için SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de kapsayacak şekilde genişletileceği düşünülüyor.

İNTİBAK
2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için Anayasa Mahkemesi, Meclis'i adres gösterdi. Ayrıca Türkiye Emekliler Derneği, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı. Meclis'ten yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşları yeniden hesaplanacak, farklılıklar giderilecek. Önceki intibaktaki gibi 355 liraya varan zamlar söz konusu olabilecek.

TOPLU SÖZLEŞME
Sosyal güvenlik kurumlarının tümü Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirildi. Ancak hem emeklilik hesaplamaları hem zam yöntemleri farklı uygulanıyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık enflasyon kadar zam alırken, memur emeklilerinin maaş artışları memurlar gibi toplu sözleşmede belirleniyor. Tüm emeklilerin zamının toplu sözleşmeyle belirlenmesi gündemde.

ASGARİ ÜCRET AYARI
Halen en düşük maaş Bağ-Kur tarım emeklilerinde 988,91, esnaf emeklilerinde bin 100, SSK emeklilerinde ise 935,60 lira seviyesinde bulunuyor. En düşük maaşın asgari ücrete eşitlenmesi üzerinde duruluyor. Bu formül hayata geçerse, en düşük emekli maaşı bin 603 lira olacak. Maaşı bu tutarın altında olan emekliler zam alacak. Maaşlarda 667,52 liraya varan artış yaşanacak.(Sabah)

1 yorum:

  1. hükümet seçim atmosferinde umut vererek haberler yayıyor ve kendi tarafındaki medya ve basın aracılığıyla yayım yapıyor.bu iyileştirmeler yapılsa bile sonuçlar eşitliğe ve geçinme endekslerine göre yine de uygun olmaz.ehveni şer bir durum sayılır.zaten bu zamlar olsa bile hemen bir iki ay içinde yaşam koşulları ve piyasa bu zamları misli ile alır götürür.istikrarlı ekonomi ve hakkaniyetli bir sistem kurulmadıkça sürdürülebilir olmaz.yap boz oyunu yine devam eder.

    YanıtlaSil