28 Temmuz 2017 Cuma

Dünya Petrol Konseyi tarafından düzenlenen petrol ve doğal gaz endüstrisinin olimpiyatları olarak adlandırılan "9-13 Temmuz’da İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen" 22. Dünya Petrol Kongresi (WPC) sona erdi.

22. DÜNYA PETROL KONGRESİ SONA ERDİ
Dünya Petrol Konseyi tarafından düzenlenen petrol ve doğal gaz endüstrisinin olimpiyatları olarak adlandırılan 22. Dünya Petrol Kongresi (WPC) sona erdi.
 9-13 Temmuz’da İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen dünyanın en kapsamlı petrol etkinliği, Amerikan Milli Komitesi adına ABD’nin Houston Belediye Başkanı Sylvester Turner’ın, “23. Dünya Petrol Kongresi Sembolünü” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez’in elinden devralmasıyla tamamlandı.
Kapanış töreninde konuşan Dönmez, son 4 gün içinde 90’dan fazla ülkenin, 3 bin delegenin; (Aralarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Araştırma Merkezi Grup Başkanlığı Palinoloji Bölümü kurucularından, halihazır Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Ediger’in de yer aldığı ve “dünyadaki petrol jeo-politikasındaki ana trendleri” konulu çok başarılı, etkileyici ve belirleyici bir sunum yaptığı(*) 600 konuşmacının yanı sıra 500 basın üyesi ve 40’tan fazla yüksek düzeyli katılımın gerçekleştiği bilgisini verdi.
Petrol sektörünün sadece arz-tedarik zinciri ve dengesiyle ilgilenmediğini aynı zamanda teknoloji ve inovasyon vasıtasıyla gelişme açık bir sektör olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti: “Süreçlerin mükemmel olması, aynı zamanda çalışan insanların da mükemmel olması demektir. Her şeyin ötesinde barış demektir. Petrolün hikayesi barışın hikayesi demektir. Hidrokarbon yakıtlarla çok zengin bir gezegende yaşıyoruz. Hepimizin refahı için çok gerekli olan bir yakıt. Aynı zamanda, gelecekte barışın tesisi için de çok önemli. Köprüler, özellikle geçmişi ve geleceği birbirine bağlar. Türkiye, bölgenin refahı ve istikrarı için çok önemli bir ülke.”
“YENİ KÖPRÜLER İNŞA ETMEK İSTİYORUZ”
 Dünya Petrol Konseyi Başkanı Dr. Jozsef Toth da harika bir hafta geçirdiklerini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Kongrede mükemmeliyet açısından da ciddi çıtalar aşıldığını vurgulayan Toth, “Çok kaliteli bir kongre geçirdik. Gelecek yıllarda yapılacak iş birliği için de müthiş bir fırsattı. Önümüzdeki yıllarda yeni köprüler inşa etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Dünya Petrol Kongresi Türk Milli Komitesi Başkanı ve TP Genel Müdürü Besim Şişman ise Türkiye’nin bu etkinlik için uzun süre çalıştığını belirterek, “Türkiye, diplomatik bir vizyona sahip olması sayesinde anahtar bir ülke. Türkiye her zaman barış ve diyalogdan yana olmuştur. Bu 22. WPC’nin arkasındaki felsefedir.” dedi.
ABD’den Houston Belediye Başkanı Sylvester Turner ise Türkiye Milli Komitesi’nin müthiş bir iş çıkarttığını belirterek, “Mükemmel bir kongre düzenledi. İçerik açısından da başından sonuna çok verimli bir kongreydi. Çıtayı çok yükseğe çıkarttınız. Bu da mükemmeliyet anlamına gelmektedir.” diye konuştu. Houston’ın 23. Dünya Petrol Kongresi düzenlemesi için seçilmesinin, kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Turner, şunları kaydetti: “2020’de Houston’a geldiğinizde elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. WPC’yi dünyanın gurur duyduğu şekilde düzenlemeye çalışacağız. Hem kalbimizi hem ruhumuzu sizinle karşılamaya çalışacağız. Öyle bir kongre düzenleyeceğiz ki ailelerinizle de gelip hoş vakit geçirebileceksiniz.”
Dünya Petrol Kongresi Türk Milli Komitesi Başkanı ve TPAO Genel Müdürü Besim Şişman
Amerika Milli Komitesi Başkanı Galen Cobb da Türkiye’nin açılıştan kapanış törenine kadar müthiş bir iş çıkarttığını belirterek, programın çok iyi olduğunu söyledi.
Bu rekabetin içinde bulunmanın çok uzun bir yolculuk olduğunu aktaran Cobb, şöyle devam etti: “23. Dünya Petrol Kongresi’nin yapılacağı Houston şehri, enerji sektörümüzün merkezi olarak adlandırılmakta. Yaklaşık 3 bin şirketli bir sektörden bahsediyoruz. Burada kalite programı da sürdürmeye çalışıyoruz. Taahhütlerimizi yüzde 100 olarak bu işe vermek istiyoruz. Houston’a geldiğinizde herkesin orada vakit geçirmekten hoşlanacağı bir ortam sunmaya çalışacağız. Çıtayı çok yükseğe çıkarttınız.”
KONGREYE İLİŞKİN DETAYLAR
Petrol ve doğal gaz endüstrisinin olimpiyatları olarak bilinen kongre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirildi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, son 1-1,5 asırdır güçlü ülke olmanın yolunun enerji kaynaklarına sahip bulunmaktan veya bunlar üzerinde söz sahibi olmaktan geçtiğini kaydederek, “Bununla birlikte küresel çatışmaların merkezinde yer alan enerji kaynakları ve yolları üzerinde hakimiyet kurma çabalarının çoğu zaman iç çatışmalar, darbeler ve işgallerle sonuçlandığını görüyoruz. Var olduğu coğrafyalarda zenginliğin ve refahın kaynağı olması gereken petrol ve doğal gazı ne yazık ki daha çok savaş, kan ve gözyaşı ile birlikte anmak zorunda kaldık. Biz Türkiye olarak en başından beri, bu kaynakların insanlığın huzur ve refahına katkı sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini savunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kongreye Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un yanı sıra çok sayıda ülkenin enerji ve petrol bakanları da katıldı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) İcra Direktörü Farih Birol ve çeşitli uluslararası örgütler ve düşünce kuruluşlarının üst düzey temsilcileri sektöre ilişkin paylaşımlarda bulundu. Ayrıca, aralarında Shell, BP, ExxonMobil, Chevron, Total ve Statoil gibi önde gelen enerji firmalarının üst düzey yöneticileri, politika yapıcılar, karar vericiler ve kanaat önderleri, çeşitli panellerde değerlendirmeler yaptı. Kongre kapsamında ikili görüşmeler, çeşitli yuvarlak masa toplantıları, çalışma grupları, teknik forumlar ve panellerde, küresel petrol sektörü, konvansiyonel ve ankonvansiyonel petrol ve doğal gaz kaynaklarının geleceği, enerji verimliliğine yönelik küresel politikalar, düşük karbonlu çözümler, altyapı ve yatırım imkânları gibi konular ele alındı. Etkinlikte, ev sahibi ülke olan Türkiye’yi ve Türkiye’nin petrol ve gaz sektöründeki gelişimini de ele alan oturumlar düzenlendi. Ayrıca, kongre alanında kurulan büyük ekranda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü öncesinde, darbe girişimine ilişkin kısa film gösterilirken, o güne ait fotoğraflardan oluşan sergi de alanda yer aldı. Kongre kapsamında çeşitli gösteriler ve etkinlikler düzenlenirken, Türk Gecesi ile de geleneksel Türk yemekleri, tatlıları ve müzikleri tanıtıldı.
KONGREDE ÖNE ÇIKANLAR
Kongre kapsamında, Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Toth tarafından, aynı zamanda enerji şirketi Exxon, Mobil’in eski başkanı ve CEO’su olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a, WPC’nin kurucusu Thomas Dewhurst adına verilen “Dewhurst Ödülü” takdim edildi. Bakan Albayrak, kongre çerçevesinde, Tillerson ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak başta olmak üzere, bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. İstanbul’a gelen bakanlar ve sektör temsilcilerini ayrı ayrı kabul eden Albayrak, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kongre kapsamında yürüttüğümüz enerji diplomasisi ile Türkiye’nin enerjide ‘anahtar’ ülke konumunu güçlendiriyoruz.” ifadesini kullandı. Albayrak, İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz ile de bir araya geldi. Steinitz, Albayrak ile iki ülke arasındaki doğal gaz boru hattının inşa sürecini görüştüklerini belirterek, “Dört tur görüşmenin ardından, aramızdaki görüşmeleri hızlandırmaya ve bu yıl sonundan önce Türkiye ve İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya karar verdik.” dedi. (AA)
(*) Meslek hayatına Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü Araştırma Merkezi Grup Başkanlığı bünyesinde yer alan “Palinoloji Servisi’nin” kuruluşu ile başlayan Jeoloji Yüksek Mühendisi Volkan Ş. EDİGER; 22. Dünya Petrol Kongresinin “Akademisyenler kategorisinden Bilim Adamı" sıfatıyla davetli konuşmacıları arasında idi. Uzun yıllar TPAO’da çok başarılı eser ve üstün hizmetlere vesile olduktan sonra; ODTÜ Öğretim Üyeliği ve Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanlığı görevlerinde bulunan ve halen KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan EDİGER; Mezkür 22. Dünya Petrol Kongresinde “dünyadaki petrol jeo-politikasındaki ana trendler” konulu çok başarılı, etkileyici ve belirleyici bir sunum yaptı.  

10 Temmuz 2017 Pazartesi

'TurKEY for Energy' (Enerji için anahtar Türkiye) mottosuyla gerçekleşecek olan zirve 3 yılda bir yapılacak.

22. DÜNYA PETROL KONGRESİ 
'TurKEY for Energy' (Enerji için anahtar Türkiye)
MOTTOSUYLA AÇILDI VE ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
Küresel petrol ve doğalgaz sektörünün geleceği İstanbul’da belirleniyor. Özellikle Doğalgaz, Petrol, eş ürün ve türevlerinin "Aranması, bulunması, çıkartılması, nakli, rafine edilmesi, işlenmesi ve tüketiciye pazarlanması" gibi, maliyet ve satış fiyatını belirleyici ana işlevlerin: Piyasa İstikrarının Sağlanması, Katlamalı Vergi, Haksız Kazanç, Yapay Enflâsyon ve Spekülâtörlüğe dayalı Pahalılığa, Açlık-Yokluk, Yolsuzluk ve Pahalılığa Yol Açmaması" bakımından "tek elde toplanması ve tek kurum tarafından yapılması gerektiği" konularının ağırlıklı olarak görüşüleceği 22. Dünya Petrol Kongresi bugün başlayacak. Dünya Petrol Kongresi’ne 5 günde 20 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor. Sputnik Türkiye'nin medya partneri olduğu kongrede petrol ve doğalgaz ile ilgili yatırımlardan, işbirliklerine kadar enerji alanında pek çok konu tartışılacak. Dünya enerji sektörünün en büyük oyuncularının bir araya geleceği 22. Dünya Petrol Kongresi Cumhurbaşkanlığı himayesinde bugün İstanbul Kongre Merkezi'nde başlıyor. Petrol ve doğalgaz ile ilgili yatırımlardan, işbirliklerine kadar enerji alanında pek çok konunun tartışılacağı zirve 13 Temuz'a kadar sürecek.
'TurKEY for Energy' (Enerji için anahtar Türkiye) mottosuyla gerçekleşecek olan zirve 3 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşecek bu yılki zirveye ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Azerbaycan, Sırbistan, Arnavutluk, Bulgaristan devlet başkanları katılacak. ​Petrol ve doğal gaz sektörünün en prestijli organizasyonuna 20 bine yakın ziyaretçinin yanında iş dünyasından temsilciler ve yaklaşık 30 ülkeden bakanlar da katılacak.
22. DÜNYA PETROL KONGRESİ (WPC) İSTANBUL`DA AÇILDI VE DÖNEM ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
İstanbul'da gerçekleşen "22. Dünya Petrol Kongresi"ne (WPC) ev sahipliği yapma hakkı nasıl kazanıldı?
“This time – Istanbul” sloganıyla promosyon çalışmalarını yürüten İstanbul, 23 Ekim 2013 tarihinde Calgary, Kanada’da gerçekleştirilen Dünya Petrol Konseyi Yıllık Toplantısı’nda oldukça çekişmeli geçen oylamada, sırasıyla Kopenhag, Astana ve Houston’ı geride bırakarak, petrol ve doğal gaz sektörünün “olimpiyatları” olarak bilinen bu dev organizasyon için ev sahibi şehir olarak seçildi. Türkiye bu organizasyona ev sahipliği yapabilmek için 1997 yılından bu yana iki kez adaylığın ardından, 3. adaylığı kapsamında son 6 ay çok yoğun bir tempo ile çalışmalarını sürdürdü. 22. WPC’nin Türkiye'de (İSTANBUL) İfa ve icra hakkının kazanılmasında, TPAO Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Besim Şişman’ın başkanlığındaki WPC Türk Milli Komitesi ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan başkanlığındaki heyetin son derece profesyonel bir takım çalışması sergilemesi büyük rol oynadı.
Calgary’deki toplantıya katılan 52 Dünya Petrol Konseyi üyesi ülke, ilk tur oylamada Kopenhag’ı, ikinci turda ise Astana’yı eledi. Son tura Houston ile giren Istanbul, yoğun çalışmalar neticesinde, % 55 oy oranı ve 5 oy fark ile 22.WPC yarışında ipi göğüslemiş oldu. İstanbul daha önce 17. ve 20. WPC’ye aday olmuş, ancak son turlarda çok küçük farklarla kaybetmişti.
KANADA'DAKİ KRİTİK OYLAMA ÖNCESİNDE
Kanada’daki oylama öncesinde tüm ülkeler ile gerek WPC Türk Milli Komitesi, gerekse Dışişleri Bakanlığımız ve Elçilikler vasıtası ile temas kurulmuş, kendilerine adaylık kitabı, broşürler, haber bildirimleri sunum ve videolar e-mail ve sıcak temas ile iletilmişti. Ayrıca, MIOGE 2013 ve WEC 2013 esnasında da sunumlar ve resepsiyonlar düzenlenmişti. Toplantının gerçekleştirildiği Calgary’de ise süreç boyunca ülke temsilcileri ile yakın temas sağlandı. Oylama günü Türk Milli Komitesi’nin yaptığı Adaylık Sunumunda, farklı ve yeni olarak ileriye sürülen “Oilympics” (Petrol Oyunları) konsepti ve Sunum Etkinliği de izleyenler ve delegeler arasında büyük beğeni toplayarak, İstanbul’un seçilmesinde büyük rol oynadı.
İLKİ 1933 YILINDA DÜZENLENDİ
1933 yılında birincisi düzenlenen Dünya Petrol Kongreleri, her üç yılda bir gerçekleşen ve petrol ve doğal gaz sektörünün en prestijli organizasyonu olarak biliniyor. Dünyanın petrol ve doğal gaz alanındaki tüm ülkelerinin ve firmalarının en üst düzeyde katılım gösterdikleri Kongreler, yıllar geçtikçe daha da gelişiyor ve daha büyük katılımcı çekmeyi başarıyor. 2017 yılında İstanbul’da düzenlenecek olan 22. Dünya Petrol Kongresi’ne ise 7000 civarı delegenin yanı sıra, 500’ün üzerinde şirket CEO’su ve/veya üst yöneticisi ile 50 civarında Bakanın gelmesi bekleniyor.
MERKEZİ LONDRA'DA OLAN "DÜNYA PETROL KONSEYİ" (WPC) NEDİR?..
Dünya Petrol Konseyi (WPC), 1933’de kurulmuş olup, merkezi ve sekreteryası Londra’da yer almaktadır. Petrol ve Doğal Gaz Sektöründeki en büyük ve kapsamlı organizasyon olan Dünya Petrol Konseyi’ne bugün toplam 70 ülke üyedir. Üyeler, üreticiler, tüketiciler, OPEC, non-OPEC, Milli Petrol Şirketleri (NOC), Uluslararası Petrol Şirketleri (IOC), Üniversiteler ve Enstitü mensuplarından teşekküldür. Konsey’in en büyük organizasyonu, her üç senede bir düzenlenen “Dünya Petrol Kongresi”dir. Kongre’ye 5000’den fazla delege ile 10.000’den fazla sergi katılımcısı ile ülke basınları iştirak etmektedir. 50’den fazla Bakan ve 500’den fazla Şirket Başkanı (CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı) katılımı sağlanan Kongrelerde, genç katılımcı sayısı da her geçen yıl artmakta ve teşvik edilmektedir. Konsey, sektördeki, IEA, OPEC, Arpel, Dünya Enerji Konseyi, OGP, The Global Compact, UNFCC, UNEP, IPIECA, AAPG, SPE, vb. gibi tüm kuruluşlar ile işbirliği içerisindedir.
SEKTÖR SORUNLARI VE ÖZELLİKLE: "ARAMA, ÜRETİM, RAFİNAJ, DAĞITIM; ÇEVRE KORUMA VE SOSYAL SORUMLULUK" KONULARI GÖRÜŞÜLÜR 
Dünya Petrol Kongrelerinde, sektörel gelişmeler birinci ağızdan takip edilebilmektedir. Sektörel çerçevede, arama, üretim, geliştirme, taşımacılık, rafinaj, pazarlama, fiyatlandırma, çevre, sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik, insan kaynakları, gençlerin sektöre kazandırılması, jeopolitika, eğitim, çeşitlilik, vb. gibi konular yer almaktadır. Sektörün tamamını kapsadığından, bilgi ve tecrübe paylaşımı için büyük fırsatlar ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda kurulan iletişimler, kurumsal ve sektörel verilere kolay ulaşım imkanı sağlarken, çeşitli uluşlararası yayınlara, etkinliklere de erişim ve katılım olanakları sunmaktadır. Kongrelerde, networking yanısıra, teknik ve ticari işbirliği fırsatlarının görüşülebilmesi için çok uygun bir ortam oluşmaktadır. Sektörel çözüm arayışları ve yapısal dönüşümler gibi konuların da gündeme geldiği tartışmalar ve çıkarılan dersler, şirket içi uygulamalar açısından büyük önem taşımakta, olup, şirketlerin başarı öyküleri de yine aynı ortamda pek çok ülke ve sektör temsilcisine, dünya basınına  bu vesile ile duyurulmaktadır. Dolayısıyla Dünya Petrol Kongreleri “Sektörün Olimpiyatları” olarak anılmaktadır.
www.world-petroleum.org